Pieniny - na plte so psom

 

Skončilo nám leto a ja som sa dostala k spísaniu niekoľkých článkov o pobyte v Pieninách. Keď som chodila na vysokú školu mávali sme každoročný kurz v malebnej dedinke na poľských hraniciach, ktorá niesla názov Červený Kláštor. Už pri prvej návšteve som si toto miesto zamilovala pre pokoj aký v ňom vládne a vedela, som, že sa sem a do penzionu Pltnik budem vracať veľmi rada (to som ešte netušila že sa z toho stane každoročný zvyk). Tak sa aj stalo a ja som sa sem vybrala s Tarkou v roku 2013 a vyskúšali sme si aj plte o ktorých som niečo málo napísala v prvom článku o Pieninách: Červený kláštor - Pieniny.  Keďže je to rok čo nemáme Sandy, chcela som Tarke urobiť veselý zážitkový výlet aby mala zmenu a nejaké to vzrušenie a preto som si tentokrát zvolila plte zámerne :)

 

Na 130 km cestu sme sa vydali skoro ráno z Košíc a aj keď nás obchádzka cez Prešov mierne zdržala (mali otrasné znašenie a 2x som zablúdila pre zlé ukazovatele...) úspešne sme došli pred 11-stou k nášmu obľúbenému penziónu Pltnik, kde pre nás už mali nachystanú izbu.  Keďže bolo možné ubytovať sa až o 2, nechala som všetky veci v aute, vzala Taru, batoh s foťákom a plávaciu vestu pre psa a šla si zakúpiť lístok na plte. Ešte upozorním na parkoanie, hneď po zaparkovaní za mnou prišiel pán a pýtal sa či som ubytovaná v penzióne (vtedy môžete parkovať pred penziónom), alebo idem len na plte, kedy je parkovisko v inej časti, mimo areálu penziónu. Keďže sme boli ubytované bolo naše parkovanie v poriadku :) Lístok na plte pre osobu stojí 12€ a pes 8€, no ak ste zákazníci penziónu, máte 20% zľavu na plte (na čo som ja samozrejme zabudla ale to nevadí). Hneď po zakúpení lístku sme šli na pť, pretože už bola plne obsadená. Plte nevyrážajú skôr ako majú určitý počet ľudí na palube. Keďže si nás pamätajú z každoročnej návštevy, pridali nás ešte na práve odchádzajúcu plť, aby sme nemuseli čakať pol hodinu na druhú. Na plti som Tarke obliekla záchrannú vestu, pretože mala problémy s nožičkou a ja som sa bála ako bude Dunajec prudký, keďže pár dní predtým boli v tejto lokalite záplavy a niekoľko penziónov museli zavrieť. Keď sme sa odrazili od brehu a prešli nejaký ten kilometer, zistila som že musím dať Tare vestu dole. Bolo jej tak teplo, že sa pod lniečkom doslova topila. Vestu sme teda dali dole a Tarka prežila zvyšok plavby v zdraví :)

Keď idete na plte, musíte mať šťastie na dobrých pltníkov a my sme ho mali. Ukazovali nám rôzne zákutia popri rieke, rozprávali rôzne príbehy a mýty zo splavov. Mali sme aj trochu adrenalínu keď pred nami prevrátilo kajak a mysleli sme že pôjdeme zachraňovať, no našťastie tam boli skúsení kajakári ktorí "topiacich sa" vytiahli. Tare sa na plti veľmi páčilo, nebála sa a živo sa zaujímala o všetko okolo. Najväčšiu radosť mala keď sme nabrali vlnky a tie sa rozbíjali o bol plte a striekali vodu kade tade. Tá ju s nadšením chytala a aspoň sa aj čo to napila. Upozorňujem že ak idete v lete v horúčave, naberte občas psíkovi z vody do dlaní a dajte mu napiť aby sa neuvaril. Tiež odporúam šiltovku alebo inú pokrývku hlavy aby ste nedostali úpal na dlhých úsekoch bez tieňa. Keď sa dostanete do kaňonov medi skaly, mali by ste mať zo sebou aj dlhý rukáv, pretože aj keď je vonku 35°, v tieni medzi skalami fúka a býva tam podstatne chladnejšie ako na otvorenom priestranstve. Tiež neodporúčam ísť na plte psom milujúcim vodu pretože špliechajúca voda už neraz vydráždila nejedného psa aby skočil do Dunajca a pokiaľ je rozbúrený ako sme ho mali my, nemuselo by to dobre skončiť, nech je pes akýkoľvek dobrý plavec.

Ak pôjdete na splav od penziónu Pltnik, tak ten je dlhý 10 km, čo je cca 1 hod. 45 min., no môžte ísť aj z vyšších miest od poliakov čo je samozrejme dlhšie a o niečo málo drahšie (nepodarilo s ami žiaľ zistiť ako to je so psom ak chcete ísť z poľskej strany). Počas cesty Vás budú na 2 miestach fotiť špeciálne najatí fotografi. 1. fotenie je z mosta ktorý je niekoľko metrov od penziónu Pltník a spája poľskú stranu so Slovenskou. Pltníci Vás upozornia aby ste sa dívali hore. 2. fotenie je pomaly pred koncom splavu po pravej strane, kde Vás fotia zo skál, na čo tiež pltníci upozornia. Keď úspešne prejdete splavom a vylodíte sa, hneď Vám ponúknu vytlačené fotky vo formáte A5 aj s papierovým obalom, ktorý môže slúžiť ako stojanček na fotky. 1 fotka stojí 6€ čo je pomerne dosť, no myslím si že je to veľmi pekná dovolenková upomienka a stojí to za tie peniaze :)Ubytovanie stojí v sezóne pre 1 osobu 33€/noc (bufetové raňajky v cene) a poplatok za psa je 6€/noc (+ daň z pobytu je 0,50€/deň). Keďže sme tam boli 2 noci, vyšiel ma pobyt dokopy 79€, kde nerátam stravu a ni benzín, takže celý výlet vyšiel na cca 100€ - ak nie ste typ čo chce kupovať darčeky a suveníry.